Celem podjętych badań było poznanie wpływu nawadniania kroplowego i zróżnicowanego nawożenia azotem na plonowanie cebuli odmiany ‘Kutnowska' uprawianej na bardzo lekkiej glebie, w rejonie o obniżonych opadach atmosfe-rycznych w okresie wegetacji. Ścisłe doświadczenie polowe przeprowadzono w la-tach 2003 - 2004 w Kruszynie Krajeńskim k. Bydgoszczy na glebie zaliczanej do VI klasy bonitacyjnej (czarna ziemia zdegradowana zaliczana do kompleksu żytniego słabego i żytniego bardzo słabego). Polowa pojemność wodna gleby (PPW) w warstwie 0-50 cm wynosiła zaledwie 57,5 mm, zaś efektywna retencja użyteczna (ERU) 29,3 mm. Doświadczenie polowe założono i przeprowadzono - w trzech powtórzeniach - jako dwuczynnikowe w zależnym układzie losowanych podbloków „split-plot". Nawadnianie zastosowane w dwóch wariantach było czynnikiem pierwszego rzędu: W0 - bez nawadniania (kontrola), W1 - nawadnianie kroplowe. Czynnikiem drugiego rzędu było nawożenie azotem, zróżnicowane na 4 poziomach: N0 - 0 kg N.•ha-1 (kontrola), N1 -70 kg N.•ha-1, N2 - 140 kg N.•ha-1, N3 - 210 kg N.•ha-1. Doświadczenie obejmowało łącznie 24 poletka (2 x 4 x 3), każde o po-wierzchni 2,16 m2. Terminy nawodnień ustalano w oparciu o wskazania tensjome-trów. Nawadnianie rozpoczynano przy potencjale wody w glebie wynoszącym - 30 kPa. Nawadnianie kroplowe okazało się zabiegiem umożliwiającym uprawę cebuli na luźnej glebie piaszczystej. Plon handlowy na poletkach ...
Celem opracowania jest analiza wybranych gatunków warzyw na podstawie produkcji krajowej oraz jednej z Grup Producentów Warzyw oraz ukazanie trendów produkcyjnych w latach 2011-2014. Dane pozyskane zostały z Głównego Urzędu Statystycznego oraz bezpośrednio z firmy Daukus. W okresie 2011-2013 biorąc pod uwagę produkcję krajową warzyw najwyższe ceny odnotowano w roku 2013, co mogło mieć wpływ na zwiększenie areału i plonu upraw w roku 2014. W firmie ‘Daukus' największą produkcją polową charakteryzował się rok 2014, głównie dzięki zwiększeniu areału oraz korzystnym warunkom meteorologicznym. Ceny warzyw w roku 2014 znacząco spadły przez zwiększenie podaży oraz czynniki polityczne. W produkcji warzyw w Polsce widoczna jest intensyfikacja co oznacza, iż następuje spadek liczby gospodarstw, lecz te które istnieją zwiększają ilości produkowanych warzyw. ...