Na podstawie przeprowadzonych w katedrze badań oraz danych literaturowychprzedstawiono wskaźniki opadów optymalnych i potrzeb wodnych wybranychroślin uprawnych (zbożowych, okopowych i motylkowych). Stwierdzono, żezarówno niedobory, jak i nadmiary opadów miały niekorzystny wpływ na plon.Powodowały obniżki plonów odpowiednio: dla zbóż o 2-27 i 3-21%, ziemniakówo 4-45 i 3-30%, buraków cukrowych o 2-43 i 14-19%, buraków pastewnycho 16-73 i 8-28%, roślin strączkowych o 5-42 i 21-40% i roślin motylkowycho 3-34%.Produktywność 1 mm wody pochodzącej z opadów była wyższa w porównaniuz produktywnością wody pochodzącej z deszczowania. Obliczony wskaźnikproduktywności wody z deszczowania do wody z opadów kształtował się w przedziale40-90%.Deszczowanie podnosiło plony pszenicy ozimej i jęczmienia jarego o 20%,pszenicy jarej o 25%, ziemniaków o 47 i 55%, zaś buraków cukrowych o 10-40%. ...