Analiza wartości oraz różnicy temperatur wejściowych na termiczną i energetyczną sprawność wymiennika płytowego

W publikacji przeprowadzono analizę oddziaływania parametrów termicznych na egzergię strumienia strat cieplnych, egzergetyczną i cieplną sprawność płytowego rekuperatora powietrze - powietrze przy stałych objętościowych strumieniach ogrzewanego i chłodzonego powietrza. Wyniki badań i ich analiza potwierdziły zależności między egzergią strumieni strat cieplnych a wartościami temperatur zasilania, wzrostem wykorzystania ciepła z ochładzanego powietrza i spadkiem przenikania ciepła z ochładzanego do ogrzewanego powietrza wraz ze wzrostem różnicy temperatur na zasilaniu. Potwierdzono również zależność między cieplną a całkowitą energetyczną sprawnością. ...

Modelowanie jednostkowego zużycia energii w cyklach technologicznych chowu trzody chlewnej

Artykuł dotyczy określenia energochłonności czterech podstawowych grup w chowie trzody chlewnej. W wyniku pomiarów eksploatacyjnych oraz analiz teoretycznych uzyskano jednostkowe zużycie energii w odniesieniu do poszczególnych czynności wykonywanych w ramach produkcyjnego cyklu technologicznego. Opracowano proste zależności matematyczne, określające zależność jednostkowego zużycia energii od normatywnych bądź zalecanych wartości eksploatacyjnych dla danej grupy trzody chlewnej. Dokonano również oceny wzajemnych zależności jednostkowego zużycia energii w poszczególnych grupach zabiegów roboczych. ...

Kierunki przemian w rolnictwie i technice rolniczej

Zaprezentowano prognozę społeczno-ekonomicznych przemian w gospo-darstwach rolniczych i w równoważonym rolnictwie do 2030 r., na tle niezbędnych przemian energetycznych i ekologicznych zachodzących na wsi i w całej Polsce.Do określenia kierunków przemian na wsi i w rolnictwie wykorzystano wy-niki Powszechnego Spisu Rolnego z 2010 r. (PSR'10) i wstępne wyniki Narodo-wego Spisu Powszechnego GUS z 2011 r. Prognozowano, że około 2030r. na ob-szarach wiejskich zamieszkiwać będzie 39% ludności Polski, prowadząc 33,0% samodzielnych gospodarstw domowych. Ludność rolnicza w gospodarstwach po-wyżej 1,0 ha UR będzie stanowiła 13,3% ludności wiejskiej i 5,2% ludności całego kraju. Produkcyjnych gospodarstw (przedsiębiorstw) rolniczych bedzie około 530 tys. i będą one dostarczać na rynek prawie całą towarową produkcję surowców żywnościowych. Wprowadzenie produkcji zrównoważonej i nowych technologii opartych na nowych agregatach maszynowych, zmniejszy jednostkowe nakłady pracy i energii, przyczyniając się równocześnie do poprawy ekologicznych wyma-gań dotyczących ochrony gleby, wody, powietrza, roślin, zwierząt i ludzi na obsza-rach wiejskich. Rolnictwo będzie zmniejszać emisję do atmosfery metanu (CH4) i dwutlenku węgla (CO2) między innymi poprzez wzrost wykorzystywania odnawial-nych zasobów energii (OZE). Krytycznie i z rezerwą należy odnosić się do energe-tycznego spalania słomy, ziarna, drewna i innych rodzajów nieprzetworzonej lub przetworzonej biomasy (np. biopaliw).Opracowana prognoza ITP pozwala na wnioskowanie odnośnie dalszej re-alizacji polityki agrarnej i ...