Lokalizacja jest jednym z ważniejszych czynników determinujących poziom konkurencyjności współczesnych przedsiębiorstw usługowych, w tym hotelar-skich. Umiejscowienie przedsiębiorstwa w danym punkcie przestrzeni współdecy-duje o dostępie do czynników wytwórczych, rynków zbytu, oraz umożliwia funk-cjonowanie w strukturach sieciowych. Celem poznawczym pracy jest ocena stop¬nia koncentracji przestrzennej obiektów hotelarskich. Materiał badawczy w niniejszej pracy ma charakter wtórny i został pozyskany w wyniku unaukawiania materiałów statystycznych oraz literatury przedmiotu i opracowań bibliograficz-nych. Zastosowano metodę badawczą opisową. Zakres prze¬strzenny badań obej-mował wszystkie tzn. 16 województw Polski, a czasowy rok 2009. W badaniu uwzględniono następujące obiekty hotelarskie: hotele, motele, pensjonaty, kem-pingi, domy wycieczkowe, schroniska młodzieżowe, schroniska i pola biwakowe. Do oceny stopnia koncentracji przestrzennej obiektów hotelarskich wykorzystano współczynnik rozmieszczenia Florence'a. Na podstawie analizy wyników prze-prowadzonych badań zaobserwowano mały stopień koncentracji przestrzennej obiektów hotelarskich. Stopień koncentracji przestrzennej jest jednak zróżnicowa-ny w zależności od rodzajów obiektów hotelarskich. Dużym stopniem koncentracji przestrzennej charakteryzują się schroniska, średnim: schroniska młodzieżowe, pensjonaty, pola biwa¬kowe, kempingi i domy wycieczkowe, natomiast małym: ho-tele i motele. ...