Analiza wyposażenia obszarów wiejskich w wybrane elementy zagospodarowania turystycznego

Celem poniższego artykułu jest zidentyfikowanie, analiza i ocena wyposa-żenia obszarów wiejskich w Polsce w wybrane obiekty bazy hotelarskiej w ukła-dzie regionalnym. Obszary wiejskie ze względu na posiadane walory turystyczne to pożądane miejsce wypoczynku dla wielu turystów. Niektórzy jako bazę noclegową wybierają hotele, motele, pensjonaty, inni korzystają z gospodarstw agroturystycznych. Zgodnie z ustawą o usługach turystycznych obiekty hotelarskie to te, które spełnia-ją wymagania co do wielkości obiektu, jego wyposażenia, kwalifikacji personelu oraz zakresu świadczonych usług, ustalone dla rodzaju i kategorii, do których obiekt został zaszeregowany oraz spełniają wymogi sanitarne, przeciwpożarowe i inne określone odrębnymi przepisami. Rozmieszczenie bazy noclegowej na obszarach wiejskich w Polsce nie jest równomierne. Dla zapewnienia porównywalności uzyskanych wyników dane bez-względne dotyczące liczby obiektów noclegowych przedstawiono w postaci wskaźnika wyrażającego liczbę obiektów przypadających na 1 km2 powierzchni. Do najważniejszych obiektów hotelarskich zalicza się hotele. Ich najwięk-szą ilość posiada województwo małopolskie i śląskie, zaś najmniej hoteli odnoto-wano w województwie lubelskim i podlaskim. Podobnie jeśli chodzi o motele, najwięcej znajduje się w województwie małopolskim i wielkopolskim, a najmniej w województwie podlaskim. Województwo podkarpackie nie posiada ani jednego obiektu tego typu. Analizując liczbę pensjonatów i schronisk, najwięcej znajduje się ich w województwie małopolskim, a najmniej w województwie kujawsko- -pomorskim, łódzkim i ...

Ocena stopnia koncentracji przestrzennej obiektów hotelarskich w Polsce

Lokalizacja jest jednym z ważniejszych czynników determinujących poziom konkurencyjności współczesnych przedsiębiorstw usługowych, w tym hotelar-skich. Umiejscowienie przedsiębiorstwa w danym punkcie przestrzeni współdecy-duje o dostępie do czynników wytwórczych, rynków zbytu, oraz umożliwia funk-cjonowanie w strukturach sieciowych. Celem poznawczym pracy jest ocena stop¬nia koncentracji przestrzennej obiektów hotelarskich. Materiał badawczy w niniejszej pracy ma charakter wtórny i został pozyskany w wyniku unaukawiania materiałów statystycznych oraz literatury przedmiotu i opracowań bibliograficz-nych. Zastosowano metodę badawczą opisową. Zakres prze¬strzenny badań obej-mował wszystkie tzn. 16 województw Polski, a czasowy rok 2009. W badaniu uwzględniono następujące obiekty hotelarskie: hotele, motele, pensjonaty, kem-pingi, domy wycieczkowe, schroniska młodzieżowe, schroniska i pola biwakowe. Do oceny stopnia koncentracji przestrzennej obiektów hotelarskich wykorzystano współczynnik rozmieszczenia Florence'a. Na podstawie analizy wyników prze-prowadzonych badań zaobserwowano mały stopień koncentracji przestrzennej obiektów hotelarskich. Stopień koncentracji przestrzennej jest jednak zróżnicowa-ny w zależności od rodzajów obiektów hotelarskich. Dużym stopniem koncentracji przestrzennej charakteryzują się schroniska, średnim: schroniska młodzieżowe, pensjonaty, pola biwa¬kowe, kempingi i domy wycieczkowe, natomiast małym: ho-tele i motele. ...