Oceny i analizy SWOT przeprowadzone dla gospodarstw agroturystycznych wykazały, że pomimo newralgicznych punktów utrudniających prowadzenie usług (m.in. braku kapitału czy dobrej promocji) obserwuje się duże możliwości tkwiące w działaniach jednostkowych. Posiadany wybór atrakcji i możliwości aktywnego spędzenia czasu, korzystne warunki mieszkaniowe to tylko niektóre
z czynników pozwalających zaistnieć gospodarstwom na rynku. Utrudnień w pro-wadzeniu tego przedsięwzięcia należy się doszukiwać przede wszystkim w braku korzystnych i jednocześnie pobudzających tę usługę płaszczyzn instytucjonalnych, organizacyjnych i finansowych. Szczególną rolę w pomocy do pełnego wykorzy-stania potencjalnych zdolności kwater winny odegrać władze lokalne, budzące
w gospodarzach największe nadzieje. Działania w sferze poprawy jakości produktu agroturystycznego powinny zmierzać do budowania ofert pod jeden konkretny ro-dzaj nabywców. Z uwagi na walory polskiej wsi podstawowym celem winno być ciągłe nastawienie na łączenie agroturystyki z czynnym gospodarstwem rolnym.
ul. Ks. Kordeckiego 20, 85-225 Bydgoszcz www.utp.edu.pl mail:jolanta_cichowska@interia.pl tel: (52)340-84-40