ODPADY Z PRZETWÓRSTWA OWOCÓW I WARZYW - CHARAKTERYSTYKA PROBLEMU

Słowa kluczowe: odpady, biogaz, kompostowanie, przemysł rolno-spożywczy, zrównoważony rozwój

Streszczenie:

Odpady z przetwórstwa owoców i warzyw stanowią znaczący problem środowiskowy i gospodarczy. Każdego roku globalnie marnuje się około 1,3 miliarda Mg żywności z czego znaczna część pochodzi z przetwórstwa owoców i warzyw. W Europie odpady te mogą stanowić do 30% całego strumienia odpadów poprodukcyjnych. W Polsce jest to szacunkowo od 5 do 9 mln Mg/rok. Odpady te pochodzą głównie z przetwórstwa ziemniaków, jabłek i buraków cukrowych. Skuteczne zarządzanie odpadami, poprzez wytwarzanie z nich biogazu i kompostu, przynosi korzyści ekologiczne i ekonomiczne, zmniejsza emisje gazów cieplarnianych oraz poprawia jakość gleby. Ponadto, wykorzystanie odpadów do produkcji wartościowych produktów, takich jak nawozy i dodatki do żywności, może zwiększyć przychody przemysłu rolno-spożywczego. W artykule dokonano analizy dostępnych metod zagospodarowania odpadów z przetwórstwa owoców i warzyw oraz ich rzeczywistego zastosowania.

Cytowanie:

Żary-Sikorska E. 2024, vol. 19. ODPADY Z PRZETWÓRSTWA OWOCÓW I WARZYW - CHARAKTERYSTYKA PROBLEMU. Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich. Nr 2024, vol. 19/ 1 (1)

Pliki do pobrania:

Autorzy

Kontakt:

Al. Prof. S. Kaliskiego 7 85-796 Bydgoszcz