Celem prowadzonych badań było monitorowanie składu mineralnego wody stosowanej do fertygacji w uprawach bezglebowych. Badania prowadzono w latach 2010-2012 i przeanalizowano łącznie 360 prób wody z różnych studni głębinowych, z ważniejszych rejonów produkcji warzyw pod osłonami. W próbach wody oznaczano pH, przewodnictwo właściwe (EC), zawartość składników mineralnych oraz zawartość jonów balastowych. W każdej pobranej próbie wody oznaczono zawartość kwaśnych węglanów. W czasie dwuletniego okresu prowadzenia badań stwierdzono wzrost średniej zawartości kwaśnych węglanów średnio o 80 mg.dm-3 oraz pH, przeciętnie o 0,17 jednostki. Zawartość soli rozpuszczonych ogółem w ciągu tego okresu obserwacji obniżyła się, średnio o 0,14 mS.cm-1. Zawartość azotanów w zależności od miejsca poboru wody wahała się w bardzo szerokim zakresie, od 0,05 do 128 mg.dm-3. W okresie dwuletnich obserwacji stwierdzono tendencje spadkowe zawartości jonów balastowych takich jak Cl- i SO42-, natomiast stężenie sodu (Na+) nie ulegało zmianom i średnio utrzymywało się na poziomie 21,0 mg . dm-3.
Konstytucji 3-go Maja 1/3, 96-100 Skierniewice
Kontakt:ul. Konstytucji 3 Maja 1/3 96-100 Skierniewice www.inwarz.skierniewice.p mail:jdysko@inwarz.skierniewice.pl tel: (0-46) 833 34 34
Kontakt:ul. Pomologiczna 18, 96-100 Skierniewice www.insad.pl