Prezentowane badania ukazują stan funkcjonowania rolnictwa na obszarach wiejskich Dolnego Śląska widziany przez pryzmat wybranych cech charakteryzu-jących rolniczą przestrzeń produkcyjną. Badaniami objęto 133 gminy wiejskie i miejsko-wiejskie woj. dolnośląskiego. Dla osiągnięcia zamierzonego celu pracy posłużono się takimi cechami, jak: jakość gleb, struktura wielkościowa gospo-darstw, ludność posiadająca własne źródło utrzymania w swoim gospodarstwie rolnym na 100 ha użytków rolnych, podatek z działalności rolniczej. Badania
potwierdziły duży wpływ przydatności rolniczej gleb na sytuację gospodarstw w regionie. Obserwuje się odstępstwo od tej reguły w strefie oddziaływania aglo-meracji wrocławskiej, gdzie pomimo wysokiej jakości rolniczej gleb udział ludno-ści posiadającej utrzymanie w gospodarstwie rolnym (działce rolnej)
w przeliczeniu na 100 ha jest stosunkowo niewielki.
ul. Grunwaldzka 53, 50-357 Wrocław www.ar.wroc.pl mail:maria.heldak@up. wroc. pl tel: (071) 320 5616