Efekty scalenia gruntów we wsi Brzozowy Kąt

Uwarunkowania ekonomiczne naszego kraju powodują, że scalenia gruntów w Polsce są pilną koniecznością. Silna konkurencja z rolnictwem Unii Europejskiej wymusza na producentach uzys¬kiwanie produktów coraz tańszych, a jednocześnie lepszych jakościowo. Chcąc sprostać tym wymogom, konieczne staje się organizowanie przestrzeni rolniczej w sposób racjonalny, a więc jak najbliżej sie-dlisk, w możliwie największych do uzyskania kształtnych działkach. Scalenie gruntów bezpośrednio przekształca strukturę władania, zmienia układ dróg, a po-średnio wpływa na zmianę sposobu użytkowania, intensyfikację produkcji rolno-spożywczej i inne czynniki społeczno-gospodarcze. Scalenia stanowią więc jeden z podstawowych i wysoce efektywnych czynników „urządzeniowo-rolnych". Gospodarstwa rolne, z powodu złej ich organizacji przestrzennej, tracą średnio 20-30% dochodu rolniczego. Konieczne jest tworzenie skutecznych rozwiązań warunkujących bardzo szybkie przekształcenia gospodarcze i przestrzenne obszarów wiejskich, umożliwiające wchłanianie finansowych środków unijnych i wspierających je środków budżetowych. Doskonałym środkiem do uzyskania tych celów jest właśnie proces scaleniowy. Celem artykułu jest przedstawienie wybranych efektów postępowania sca-leniowego oraz jego wpływu na wieś Brzozowy Kąt, powiat Ostrołęka, gmina Czarnia.     ...

Efektywność nawadniania pomidorów w produkcji pod osłonami

Celem pracy jest analiza produktywności i efektywności stosowania dwóch rodzajów nawadniania. Tradycyjnego z użyciem węży do podlewania i kroplowego z zastosowaniem linii kroplujących. Badania przeprowadzono w latach 2009-2011 w specjalistycznym gospodarstwie ogrodniczym w Karpicku koło Wolsztyna, w dwóch tunelach foliowych o powierzchni 180 m2 każdy. Natomiast powierzchnie uprawy pomidorów zajmowały odpowiednio po 87 m2. W każdym z tuneli wysadzano po 400 sadzonek pomidorów odmiany Nita® Nickerson - Zwann. Objętość wody wykorzystanej do nawadniania monitorowano przy użyciu dwóch niezależnych wodomierzy, natomiast zbiór pomidorów odbywał się raz w tygodniu. Zakres i pracochłonność zabiegów pielęgnacyjnych, ochronnych oraz związanych z nawożeniem były ewidencjonowane na podstawie rzeczywistej liczby roboczogodzin niezbędnych do ich wykonania. Efektywność produkcyjna wody była znacznie wyższa w wariancie z systemem linii kroplujących, gdyż dla uzyskania jednego kilograma pomidorów w tym systemie potrzeba było 33 litrów wody, a w systemie tradycyjnym prawie 58 litrów. Co oznacza, że efektywność produkcyjna nawodnień kroplowych była o 75% wyższa od nawadniania tradycyjnego z wykorzystaniem węży. ...